fbpx

Notícies i novetats

Blog

Què ens pot ensenyar el pensament creatiu sobre el treball en equip en un món en pausa

Què ens pot ensenyar el pensament creatiu sobre el treball en equip en un món en pausa

Com podem crear un clima de confiança i seguretat psicològica en el nostre equip quan s’estan posant a prova algunes de les suposicions que solem fer sobre estar i treballar junts? La veritat és que cada repte és una oportunitat si dediquem temps i esforç a plantejar les preguntes adequades i a establir bases per al futur.

El pensament creatiu, o centrat en les persones, ens pot ajudar a crear aquest ambient. En centrar-nos en les necessitats dels altres, podem sortejar l’ambigüitat mitjançant l’empatia, el pensament expansiu i l’experimentació. Com a persones líders, innovadores i creatives, podem aprofitar aquestes tres actituds i eines per a adaptar-nos al futur en aquests moments de crisis i canvi.

Actua amb empatia i escolta als qui t’envolten

En moments com aquest, necessitem escoltar amb més atenció de l’habitual. Les persones creatives se centren en comprendre les necessitats dels altres i canvien de perspectiva amb tècniques pròpies de l’antropologia cultural i la psicologia. L’empatia ens ajuda a inspirar-nos en les necessitats, els sentiments i les motivacions de les persones, i això ens permet trobar solucions eficaces a problemes reals.

Escoltar amb atenció i identificar què necessiten les persones és una habilitat que es pot aprendre i millorar. Probablement, alguna vegada has fet suposicions sobre els altres basant-te en les teves pròpies necessitats. Qüestionar aquestes suposicions t’ajudarà a trobar solucions importants i útils.

Creiem que l’empatia és una de les habilitats més importants del futur.

A Google, creuen que l’empatia és una de les habilitats més importants del futur. Per això, ofereixen als seus líders i Googlers oportunitats perquè millorin la seva empatia posant en pràctica petites accions, com a reunions virtuals al matí i la tarda per a saber com se senten els altres a nivell personal. Les reunions setmanals del seu equip comencen amb un ritual que consisteix en respirar junts per a centrar-nse. També fan un experiment en el qual un membre de l’equip parla d’un objecte important per a ell i com ek fa sentir. Aquest experiment els permet posar-se en el seu lloc.

Pregunta “Com podríem…?”

La majoria de les persones pensen que la innovació sorgeix de les grans idees, però la veritat és que sorgeix de les grans preguntes, o, cosa que és el mateix, de problemes que cal resoldre. A molts de nosaltres se’ns ocorren idees excel·lents i també som bons identificant problemes, sobretot quan estem provant una cosa nova. Una habilitat important que tots podem millorar és el pensament expansiu, delimitant problemes i transformant-los en preguntes eficaces que posteriorment puguem respondre.

Per a això, podem aprofitar una eina que s’utilitza en el pensament creatiu, anomenada “preguntes HMW” o “preguntes ‘Com podríem…?'” (“HMW questions” o “‘How might we…’ *questions” en anglès). Per exemple:

  • Si el problema és que tenim que teletreballar i és probable que es perdi la connexió personal tan important que sol haver-hi en les sessions de formació, la pregunta HMW seria: Com podríem fer que la formació per videoconferència sigui fins i tot més eficaç que en persona?
  • Si el problema és que a alguns membres de l’equip els costa treletreballar perquè tenen dificultats per a concentrar-se i les seves famílies els distreuen, la pregunta HMW seria: Com podem ajudar als qui treballen des de casa a adaptar-se a diversos estils de treball?

Una vegada que els problemes es transformen en preguntes, comencen a sorgir respostes creatives per a resoldre’ls.

Fa poc, van dirigir una sessió de preguntes amb The Google School for Leaders, perquè els participants plantegessin totes les que tinguessin. Aquestes sessions són semblants a les d’intercanvis d’idees: és fonamental plantejar tantes preguntes com sigui possible, no jutjar-les, ser visual, treballar sobre idees, escriure titulars i no posar-se límits. Posteriorment, se seleccionen les preguntes més importants per a continuar el procés i, una vegada que els problemes es transformen en preguntes, comencen a sorgir respostes creatives per a resoldre’ls.

Conrea una actitud experimental

Determina què es pot fer i adopta una mentalitat experimental. Probablement, pateixes que fer-ho d’aquesta manera et porti a fracassar ràpidament, però no es tracta del fracàs, sinó d’aprendre d’ell. Els errors t’ajudaran a descobrir ràpidament què funciona i que no, perquè puguis continuar treballant fins a donar amb la solució.

Experimentar pot ser complicat perquè el nostre cervell està programat per a estalviar energia. Solem aferrar-nos a les idees i solucions que sabem que han funcionat, i evitem provar coses noves. Per això, necessitem crear un entorn en el qual les persones i els equips se sentin prou segurs com per a córrer riscos i atrevir-se a experimentar amb noves idees, fins i tot de manera virtual. Per a aconseguir-ho, hem d’animar als equips i als líders a traspassar límits i a permetre’s ser vulnerables amb els altres, i invertir en seguretat psicològica. Quan aconseguim aquestes condicions, podem avaluar més eficaçment les idees, conèixer millor als nostres usuaris, identificar les nostres fortaleses com a líders o membres de l’equip i experimentar amb més rapidesa per a arribar al futur que volem.

Via: Think with Google

Com poden optimitzar els comerços la seva experiència de compra online en un món on prima el digital
Com estan adaptant les seves estratègies de marca a la situació actual i futura set directors d'agència
Hola, et podem ajudar?