fbpx

Notícies i novetats

Blog

Pensament creatiu en tres passos: la innovació

Pensament creatiu en tres passos: com fomentar la cultura de la innovació

Les idees poden venir de qualsevol part i tothom és creatiu.

Aquesta creença és la base del pensament creatiu, una pràctica que combina creativitat i organització per a resoldre problemes complexos. A Google, el pensament creatiu ens ajuda a fomentar una cultura d’innovació. Així, els nostres equips desenvolupen idees i les posen a prova de manera creativa i eficaç, per exemple, perquè comunitats remotes del planeta tinguin accés a Internet o per a desenvolupar noves metodologies aplicables a les entrevistes de personal.

El pensament creatiu ens fa adoptar una perspectiva que reforça la capacitat d’innovar. Les habilitats que es desenvolupen amb el pensament creatiu es poden aplicar a diferents tècniques, com la metodologia Design Sprint, un procés pensat per a provar idees amb prototips ràpids.

Vols posar en pràctica el pensament creatiu? La pròxima vegada que hagis de resoldre un problema, fomenta la capacitat creativa del teu equip. Per a això, els seus membres hauran de centrar-se en tres principis bàsics: empatia, pensament expansiu i experimentació.

Els tres pilars del pensament creatiu

EMPATIA

A qui no li agrada desenvolupar productes i serveis innovadors? Ningú vol crear una cosa inútil. Per això, el teu principal objectiu han de ser els usuaris. Si ets capaç d’empatitzar amb ells i entendre les seves necessitats, sentiments i motivacions, el teu equip podrà oferir-los solucions útils per a problemes reals.

Abans de començar un procés creatiu, has de determinar qui utilitzarà el teu producte o servei. Si és possible, parla amb aquestes persones directament. A mitjans dels anys 2000, a Google van replantejar els seus processos de selecció de personal, que duraven entre sis i nou mesos. Per a això, van voler saber per què “tothom tenia males experiències amb entrevistes de treball a Google” Al empatitzar amb els candidats, l’equip de recursos humans de Google va ser capaç de desenvolupar idees centrades en reduir de manera significativa el temps que trigava a contractar empleats i a millorar l’experiència dels candidats en general.

PENSAMENT EXPANSIU

El pensament expansiu, o pluja d’idees, consisteix en crear diferents maneres de resoldre un problema o millorar una situació. En lloc de buscar una única solució perfecta, enfoca el problema des de diferents angles per a trobar diverses solucions possibles. Pot ser que la majoria de les idees que es plantegin en el teu equip no funcionin, però no passa res.

Per a començar amb una pluja d’idees, motiva al teu equip a pensar en idees que no sols millorin la situació actual en un 10%, sinó que facin que sigui deu vegades millor. Pensar en gran pot fer que es plantegin idees totalment innovadores.

Quan un equip de Google va començar a treballar en el que més tard es convertiria en Loon, una iniciativa per a oferir serveis d’Internet a comunitats recòndites de tot el món que ara és filial de Alphabet, va aplicar el pensament 10x. Amb aquesta estratègia, van passar de buscar solucions limitades, com instal·lar més fibra, a una solució realment innovadora: usar una xarxa de globus que viatgessin per l’estratosfera per a proporcionar connectivitat.

EXPERIMENTACIÓ

Una vegada tens una llista d’idees, has d’esbrinar quines funcionen i quines no, i has de fer-ho ràpid. És en aquest punt quan comences amb l’experimentació o creació de prototips.

En la fase de prototipatge, hauràs de desenvolupar una versió inicial de la teva idea i posar-la a prova amb un petit grup per a saber què funciona realment. Després, hauràs d’analitzar els resultats per a decidir si és millor continuar amb aquesta idea, descartar-la o fer modificacions.

La manera de crear prototips depèn de cada projecte. Per exemple, pots provar un producte de manera interna abans de llançar-lo o començar a oferir un servei en fase beta per a conèixer l’opinió dels usuaris aliens a la teva empresa abans que estigui disponible públicament. En el 2014, l’equip de Google Primer va llançar una versió beta de la seva aplicació educativa, que només contenia 12 lliçons, perquè les provessin determinats usuaris. Així, l’equip va poder perfeccionar tant l’experiència d’usuari com els continguts per a llançar l’aplicació Primer de manera oficial un any després.

El pensament creatiu és una metodologia innovadora per a resoldre problemes que està a l’abast de qualsevol. Si empatitzes amb els usuaris, poses en pràctica el pensament expansiu i experimentes amb les teves idees, el teu equip podrà desenvolupar tot el seu potencial creatiu.

Coneixent al comprador en l'era de la transformació digital
Google canvia completament a Mobile First Index
Hola, et podem ajudar?