fbpx

Notícies i novetats

Blog

Google canvia completament a Mobile First Index

Google canvia completament a Mobile First Index

Després d’un llarg període de transició, Google ha anunciat ara que canviarà completament el rastreig de tots els llocs web a Mobile First Index, a partir de setembre de 2020. El que això significa i el que necessites considerar ara, ho pots llegir en aquesta entrada del blog.

Mentrestant, en tots els països rellevants, es realitzen més consultes de cerca a través de smartphone que a través d’escriptori. Google ha tingut això en compte des de fa anys i està convertint tota la infraestructura i tecnologia dels motors de cerca d’escriptori a un primer focus mòbil. Com Google ha anunciat avui, el rastreig s’executarà completament en el rastrejador mòbil de Googlebot en uns mesos.

Contingut

Què significa Mobile First Index?
Quins efectes pot tenir això?
Què cal fer ara?
Responsive Design és la resposta
Conclusions

Què significa Mobile First Index?

Google afirma que quan un usuari fa clic en un resultat, veu el contingut «promès» en els resultats de cerca. Això només pot funcionar si Googlebot, el rastrejador del motor de cerca de Google, té la mateixa vista dels documents que la majoria dels usuaris. Atès que la majoria dels usuaris ara busquen en el seu telèfon intel·ligent, el rastreig i per tant la indexació també s’estan canviant a un rastrejador mòbil.

La categoria de dispositiu (escriptori o smartphone) del rastrejador sempre ha tingut un impacte quan els llocs web reprodueixen diferents pàgines depenent de l’agent d’usuari que demana la pàgina (servei dinàmic). No obstant això, aquestes diferències s’han accentuat molt més des que Google va començar a utilitzar el rastreig amb JavaScript i va visitar nombrosos llocs web amb un navegador «real»: és molt diferent si la pantalla virtual de el navegador és tan gran com un escriptori o tan petita com un smartphone.

Google ha anunciat ara que acabarà la fase de transició de la indexació d’escriptori a Mobile First Index al setembre del 2020 i es rastrejarà amb Googlebot mòbil a partir d’aquesta data.

Quins efectes pot tenir això?

Google mirarà el teu lloc web com un usuari de smartphone en el futur. Si els usuaris de smartphones no tenen les mateixes opcions que els usuaris d’escriptori, aquest contingut ja no serà visible per a Google i, per tant, no s’inclourà a l’índex de Google.

Segons les seves pròpies declaracions, Google ja ha canviat automàticament al voltant del 70 per cent de tots els llocs web a la Mobile First Index, ja que Googlebot ha determinat que el lloc web ja compleix amb totes les expectatives i estàndards. No obstant això, al revés, això també vol dir que al voltant del 30 per cent de tots els llocs web encara no estan preparats – en xifres absolutes estem parlant de molts milions de llocs web que han de ser millorats en els propers mesos.

Què cal fer ara?

Com a primer pas, has de comprovar a Google Search Console si el teu lloc web ja s’ha canviat automàticament a el Mobile First Index. Si tens un missatge com el següent, Google ja s’ha adonat automàticament que el teu lloc web compleix tots els requisits i ha canviat la indexació:

Si encara no ha rebut aquest missatge, és hora que treballis en el teu lloc web per preparar-lo per al rastreig de Google per a mòbils. Google proporciona un document de bones pràctiques. En essència, es tracta dels següents dos punts:

Traçabilitat: Googlebot ha de ser capaç de rastrejar completament el teu lloc web mòbil. Per tant, revisa robots.txt i meta robots. Assegura’t que Google pugui carregar tots els recursos (imatges, CSS, arxius JavaScript) i que no hi hagi una càrrega posterior de contingut important que només tingui lloc després de la interacció de l’usuari.

Igualtat de contingut: la versió d’escriptori i la de mòbil del teu lloc web han de ser iguals. Google no vol enviar als usuaris i després descobrir que el contingut que visiten està en la versió d’escriptori, però no en la versió mòbil.

Els comentaris sobre les dades estructurats (ja clars, Google), les imatges i els vídeos són correctes, però no tan elementals com els dos primers punts.

Responsive Design és la resposta

És l’any 2020 i encara hi ha molts llocs web que manegen URL separades per servir el contingut en les versions d’escriptori i mòbil. Sovint es veu això en la coneguda solució m.domain.tld. Per dir-ho directament i amb tota claredat: aquest és el camí equivocat. Inevitablement, això conduirà a problemes, errors i a un mal acompliment. És cert que Google tracta de donar suport tals configuracions de pàgina. Però són de tot menys ideals. Ja és hora de canviar a un Disseny Responsive que s’adapti a l’espai disponible depenent de la mida de l’aparell.

Conclusions

Queden poc menys de sis mesos perquè Google canviï a Mobile First Index. Això sembla molt de temps, però recorda: si no has fet el canvi en els últims anys, tindràs les teves raons.

Ja és hora que ho fem i, per a molts operadors de llocs web, probablement sigui frenètic. No obstant això, Google ha tingut bones raons per perseguir els objectius correctes per tot Internet, com en el cas de la suau pressió amb «l’encriptació SSL».

Pensament creatiu en tres passos: la innovació
Què és Clever Ads i com utilitzar les seves eines per a crear estratègies de publicitat rendibles?
Hola, et podem ajudar?